понеделник, 7 март 2011 г.

В трескава подготовка


През целия м.февруари всички заедно трескаво търсихме сукмани, прежди и всякакви материали за изработката на кукерска маска.  Шихме, кроихме,  извайвахме с желание и много въображение кукерски маски.

С помощта на баби и дядовци, които отвориха старите ракли на своите майки, младежите от кукерския състав издириха автентични за населеното ни място сукмани.  Всеки по свой вкус  денонощно твори и се наслаждава на резултата.

Едни подготвяха сукманите, други набавяха материалите, трети идваха на раздумка, други пък плетяха колани, но весело е при нас и работата вървеше!

Главни виновници обаче да се осъществи тази наша мечта са Надежда и Йосиф Мандраджийски, които отвориха скриновете и ни предоставиха стари тъкани платове, Анжелина и Милко Мекерешки пък ни предоставиха кратунки, търсиха въртелки и мотавилки. Това са те нашите баби и дядовци.
От сърце им благодарим!Някои предпочетоха да си пробват премяната още преди да са готови с маската, други пък нямаха още премяна, а надянаха маските, но това е то желанието да се изявяваш!


Благодарим на всички наши приятели, съмишленици, доброжелатели, на всички, които ни помогнаха и продължават да ни помагат. Благодарни сме  и на нашите семейства, които ни подкрепят и търпят отсъствието ни от домовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар