вторник, 9 октомври 2012 г.

145 години от смъртта на Г.С.Раковски

Днес 09.10.2012г. се навършват 145 години от смъртта на патриарха на българското национално-освободително движение, създател на нова тактика на революционната борба, основател на двете градски легии, строител на българската нация и национален характер - Георги С.Раковски.
Населението на град Раковски, трябва да се гордее с патрона на своя град, носител на името на този велик поет, философ, революционер, народопсихолог.
Макар и коварна болест да прекъсва живота му на 46 години, Съби Стойков Попович оставя трайни приноси за българската нация.  
Негова е крилатата мисъл на нашата национално-освободителна борба, която стои написана на всяко българско знаме - Свобода или Смърт.
Не случайно Каравелов пише "Сам ореше, а неговите последователи захванаха да сеят и жънат". За Ботев той е незабвен учител и след смъртта му споменава: "Де го сега Раковски да станем другари и да преобърнем всичкото злато и сребро на олово и на желязо". Според Иван Вазов, Раковски "стресна и разклати духовете в цяла България", но Берковски след смъртта на Раковски дава най-точно сравнение: " В лицето на Раковски българският народ загуби своя Кавур и Мацини, а българската емиграция своя Орел".
Животът на Георги С. Раковски преминава в поредица от скитане, битки, нови познанства, съзаклятия, преминаване от една страна в друга, от едно селище в друго. Неговата обич и решимост да живее единствено и само за каузата на България, обаче не се променя до смъртта му.
Днес ние можем само да кажем:
Поклон пред делото на този велик български будител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар